Шоколадна глазур - різновиди, рецепти, використання
Шоколадна глазур - що це?
Всі ми неодноразово бачили на десертах блискуче та ароматне покриття з шоколаду. Це ї є шоколадна глазур. Кондитери її використовують для декору своїх шедеврів доволі часто.
Сама глазур має виражений шоколадний смаку, але це не відволікати від смаку самого десерту, а тільки підкреслює.
Де використовують шоколадну глазур?
Які різновиди шоколадної глазурі існують?
Шоколадна глазур - своїми руками - рецепти
Як можна використовувати глазур і запакувати десерти
Де використовують шоколадну глазур?
Найчастіше ми можемо побачити шоколадну глазур на наступних десертах:
- торти
- еклери
- круасани
- кекси
- зефір
- морозиво
- печиво
- та інші тістечка та десерти
Це може бути суцільне покриття або декорування смужками.
Все залежить від уяви та фантазії.
Давайте розберемося:
Які різновиди шоколадної глазурі існують?
За смаком та кольором:
- чорна (на основі чорного шоколаду)
- молочна (на основі молочного шоколаду)
- біла (на основі білого шоколаду)
- кольорова (на основі білого шоколаду, з різними смаками).
За способов виготовлення:
- Зі вже готової сировини (шоколадні пластинки, крихти або дропси, кусковий шоколад)
- Самостійно (з какао, вершкового масла, молока та цукру.....)
За консістенцією:
- м'яка (як на тортах)
- тверда (як на еклерах, круасанах, печеві та зефірі)
Шоколадна глазур з "пластинок", "дропсів", "крихти" та "кускової глазурі"
Нашвидший та найпростіший варіант.
Необхідно слідувати інструкції на упаковці.
Найчастіне процес "приготування" полягае в розтоплені шоколадної маси або шоколадних пластинок на паровій бані.
І все! Шоколадна глазур готова до використання.
Шоколадна глазур - своїми руками - рецепти
Існує безліч рецептів для приготування шоколадної глазурі. Розглянемо декілька з них. Від найпростішого до складного.
Рецепт №1 (рівень складності - *)
Склад:
Шоколад (плитка) | гр. | 100 |
Вершкове масло | гр. | 50 |
Як готувати:
- Підготувати каструльку з водою та залізну миску для "парової бані".
- Покласти в миску вершкове масло кімнатної температури та додати розламану на шматочки плитку шоколаду.
- Масло та шоколад поставити на "парову баню". Весь час помішувати вінчиком.
- Шоколадна глазур готова після "обьєднання" масла та шоколаду в однорідну масу.
Приготовлена за цим рецептом шоколадна глазур застигає до твердого стану, гарно ріжеться та не кришиться при розрізанні.
Якість цієї шоколадної глазурі безпосередньо залежить від якості самого шоколаду та вершкового масла.
Рецепт №2 (рівень складності - **)
Склад:
Какао | ст.лож. | 1 |
Масло вершкове | гр. | 50 |
Цукрова пудра | ст.лож. | 4 |
Молоко | ст.лож. | 4 |
Як готувати:
- Вершкове масло розтопити на "водяній бані" або на "невеликому вогні".
- Додати молоко та цукрову пудру. Інтенсивно мішати!
- Варить до однорідності.
- Какао просіяти через сито та обережно всипати в каструльку до інших інгредієнтів.
- Нагрівати 2 хвилини та інтенсивно перемішувати, щоб не сформувалась кромка по боках та корочка зверху.
- Трохи почекати, щоб шоколадна глазур охолола. Та можна використовувати.
Шоколадна глазур за цим рецептом - виходить м'яка.
Рецепт №3 (рівень складності - *****)
Склад:
Желатин | гр, | 8 |
Цукор | гр. | 125 |
Какао | гр. | 40 |
Вершки | мл | 40 |
Вода | мл | 75 + 30 |
Шоколад | гр. | 25 |
Як готувати:
- Желатин замочити у 30 мл води.
- В окремій каструлі змішати цукор, какао, вершки та воду (75 мл). Та довести все це до кипіння.
- Зняти каструлю з вогню та додати шоколад. Перемішати до однорідності.
- Додати "розпущений" желатин. Перемішати до моменту повного розтавання желатину.
- Процідити через сито для видалення повітряних бульбашок з глазурі та накрити плівкою по поверхні глазурі.
- Дати охолонути.
- Можна використовувати при температурі 27-32*С.
Тепер, коли у Вас є декілька варіантів шоколадної глазурі, оберіть свій улюблений рецепт та покрийте їм десерт.
Ось як можна використовувати глазур і запакувати десерти:
1. Торт:
Покрийте готовий торт обраною шоколадною глазур'ю. Декоруйте ягодами, фруктами чи кондитерською присипкою. Дайте застигнути глазурі за кімнатної температури або в холодильнику.
Упаковка тортів:
- Картонні коробки з віконцем або без віконця: Вікна дозволяють бачити торт, а коробка захищає його під час транспортування.
- Коробки з ручками: зручні для перенесення тортів.
2. Еклери:
Занурте верхню частину еклерів у шоколадну глазур і дайте їй застигнути. Можна прикрасити еклери шоколадною стружкою або кондитерською присипкою.
Упаковка еклерів:
- Прямокутні коробочки висотою до 7 см: Спеціальні для еклерів, іноді з відділеннями для кожного еклера.
- Коробки з прозорим верхом: Дозволяють побачити вміст та ефектно демонструвати продукцію.
3. Круасани:
Зробіть ажурну сіточку шоколадною глазур'ю або нанесіть її за допомогою пензлика. Можна додатково посипати їх цукровою пудрою чи кондитерською присипкою.
Упаковка круасанів:
- Коробки для випічки середнього розміру: Найкраще підходять для круасанів, щоб вони не змінювалися і залишалися хрусткими та крихкими.
- Картонні коробки з віконцем: Для привабливої презентації.
4. Кекси та капкейки:
Кекси досить макнути в шоколадну глазур. Щоб глазур не стікала, дайте кексам трохи охолонути перед нанесенням.
Упаковка кексів та капкейків:
- Коробки зі спеціальною вставкою з отворами для десертів: Кожне відділення призначене для одного кексу, що запобігає їх переміщенню в коробці і захищає тим самим при транспортуванні.
- Стандартна кількість комірок: 1, 2, 4, 6, 9, 12 шт.
5. Зефір:
Занурте одну сторону зефіру в шоколадну глазур і дайте їй застигнути. Можна використати кілька кольорів шоколадної глазурі для контрасту.
Упаковка зефіру:
- Коробочки різноманітної форми та висотою від 6 до 9 см: Щоб ніжний зефір не прим'явся і зберіг свою форму.
6. Морозиво-маршмелоу-зефір:
Занурити морозиво-маршмелоу у глибоку ємність із шоколадною глазур'ю. Покласти на пергамент або силіконовий килимок та дочекатися застигання глазурі. Можна декорувати десерт кондитерськими присипками або сублімованими фруктами до застигання глазурі.
Упаковка морозива-маршмелоу:
- Низькі плоскі коробочки: Щоб морозиво не зламалося.
- Коробки з перегородками: Допомагають зберегти форму морозива.
7. Печиво:
Зануріть половину печива в глазур або використовуйте її для створення візерунків за допомогою кондитерського мішка.
Упаковка печива:
- Картонні коробки висотою від 3 до 5 см: Для запобігання поломки печива.
- Металеві коробки: Для тривалого зберігання та захисту від вологи.
Продовжуйте експериментувати з різними рецептами шоколадної глазурі та насолоджуйтесь вашими десертами!
А ми допоможемо Вам обрати коробочки для десертів.
Стаття від «Упакунка» – коробки (упаковка) на всі випадки життя.
- "Happy Birthday" - мультинаціональна фраза для привітання з днем народженняДе і як використовується фраза "Happy Birthday""Happy Birthday" - мультинаціональна фраза для привітання з днем народження
- Великдень 2025: українські традиції, заборони та історія святаІсторія та значення свята. Як визначається дата Великодня? Традиції святкування Великодня в Україні. Народні прикмети.Великдень 2025: українські традиції, заборони та історія свята