Рецепт Пасхи "Класичний"
Ігредієнти:
- Борошно - 1600 - 2000 гр
- Молоко – 1 літр
- Вершкове масло – 200 гр
- Яйця – 10 жовтків + 5 білків
- Цукор – 3 склянки
- Ванільний цукор – 20 – 30 гр
- Дріжджі – 100 гр (живі)
- Родзинки – 2 склянки
- Сіль – 1 ч.л.
Послідовність приготування
- Молоко підігріти до кімнатної температури, щоб дріжджі швидше прокинулися. Подрібнити дріжджі та розвести в молоці. Жовтки збити із звичайним та ванільним цукром за допомогою міксера до білої маси.
- 600 грам борошна, молоко та дріжджі, збиті жовтки з цукром змішати – повільно та акуратно. Опара готова. Поставити опару в тепле місце і почекати, поки вона не збільшиться в 2-3 рази (накрити рушником!).
- Родзинки залити гарячою водою на 10-15 хвилин, промити, просушити і перебрати від хвостиків.
- Вершкове масло розтопити і дати трохи охолонути (до температури тіла).
- У білки додати сіль і збити до щільних піків.
- Коли опара збільшилася достатньо – додаємо розтоплене вершкове масло, перемішуємо та поступово додаємо борошно. І починаємо вимішувати. На етапі «половини борошна» додаємо родзинки перемішані зі столовою ложкою борошна. Це дозволяє родзинки поширитися по тесту поступово. Остаточна кількість борошна залежить від його сорту та якості, а також інших факторів. Тісто має вийти м'яким, податливим та пружним одночасно. При замісі через хвилин 15-20 тісто поступово почне відставати від рук. Додаємо збиті білки (їх можна додатково збити перед додаванням) і знову вимішуємо.
- Коли білки повністю розчинилися в тісті - руки змастити олією і трохи вимісити, щоб тісто повністю відстало від стінок і перетворилося на гладеньку масу.
- Тісто, що отримали, залишаємо в теплі і спокої на 1-2 години. Йому необхідно збільшитися у 2-3 рази (накрити рушником!).
- Підготувати форми для випічки. Це можуть бути паперові, металеві чи силіконові форми. Їх попередньо змащуємо вершковим маслом.
- Коли тісто вже готове до випічки, розкладаємо його по формочках. Тісто має займати 1/3 від обсягу форми. І даємо йому "відстоятися" 30-40 хвилин. За цей час тісто підніметься вдвічі (накриває форми з тістом рушником!).
- Розігріємо духовку до 160 градусів і після закінчення вказаного часу в попередньому пункті ставимо формочки з тістом у розігріту. Час випікання 30-90 хвилин – залежно від розміру форми. Перевіряємо готовність Паски за допомогою дерев'яної шпажки.
- Виймаємо Паски з форм (якщо Ви використовуєте багаторазові форми для випічки), накриваємо рушником і залишаємо остигати.
- Найбільш творчий момент – оздоблення Паски. Можна покрити Вашим улюбленим видом глазурі – білкова, цукрова чи шоколадна. А потім декорувати різнокольоровими присипками, цукровими квітами, шоколадними крашанками ... Включайте всю Вашу фантазію і насолоджуйтесь процесом.
- Приємний аромат випічки у всьому будинку та гарний настрій Вам забезпечені.
- Великдень 2025: українські традиції, заборони та історія святаІсторія та значення свята. Як визначається дата Великодня? Традиції святкування Великодня в Україні. Народні прикмети.Великдень 2025: українські традиції, заборони та історія свята
- Новорічна коробка для цукерокРозглянемо основні моменти при виборі новорічних коробочок для цукерокНоворічна коробка для цукерок